Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z jesiennych warzyw i ziół. Trochę siekania, ścierania a potem tylko czekania, aż się upiecze. Można ja przygotować zarówno jedno porcjowo w małych naczyniach do zapiekania jak i w formie dużej zapiekanki, którą potem porcjuje się na talerze. Do tego odrobina sosu czosnkowego i można zajadać.


Składniki:


1 kg młodej cukinii 
4 średnie ziemniaki 
2 cebule 
4 średnie jajka
200 g żółtego sera
pół szklanki bułki tartej 
mały pęczek koperku
1/4 szklanki oleju 
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka oregano 
1 płaska łyżeczka tymianku
1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu

 

Cukinie umyć i zetrzeć, jeżeli jest stara, obrać i wydrążyć ziarna, zetrzeć na tarce jarzynowej, powinno być 700 g startej. Posolić i po 20 minut odcisnąć z nadmiaru wody. Podobnie postąpić z ziemniakami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukinią i ziemniakami. Koperek drobno posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce. Do miski ze startymi warzywami wsypać bułkę tarta, przyprawy i zioła oraz, ser, dodać jaja, olej, wymieszać dokładnie. Włożyć do formy posmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Podawać lekko przestudzoną z sosem czosnkowo-jogurtowym.











Komentarze

Popularne posty