Piernik na maślance

Kolejna szybka świąteczna potrawa bożonarodzeniowa. Kilka składników, minimum wysiłku, 40 minut pieczenia i w całym domu pachnie świętami. Czasami trzeba się poratować takimi prostymi potrawami, a w dodatku bez dodatku jaj, wiec jakby w domu panował kryzys jajeczny to nie ma wymówek . 

Składniki:

3 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
2 czubate łyżki dżemu
2 czubate łyżki kakao
łyżka cynamonu
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
3 jabłka
szklanka posiekanych bakalii

Jabłka obrać pokroić w ósemki, pozostałe składniki zmiksować, oprócz bakalii, bardzo szybko. Dodać bakalie i jabłka, wymieszać łyżką i przełożyć do blaszki 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 

Można polać polewą:
6 łyżek wody
50 g masła 
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao

Całość wymieszać w rondlu, na niewielkim ogniu gotować do zgęstnienia. Lekko przestudzoną polać.





Komentarze

Popularne posty