Zielone choinki

Takie piękne zielone drzewka wyrosły nam tuż przed świętami... Cudny to widok, nastraja już świątecznie i służy przede wszystkim jako dekoracja z możliwością zjedzenia. Szczególnie dzieciaczki porywają się na takie kolorowe smakołyki. My nie ukrywamy, że dodaliśmy do szpinakowego biszkoptu odrobinę zielonego barwnika spożywczego.

Składniki:

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła lub margaryny
125 g cukru
2 jajka
200 g mrożonego szpinaku

Dodatkowo:
100 g masła
125 g cukru
3 łyżki kakao
100 ml mleka
4 łyżki konfitury pomarańczowej
100 g żurawiny suszonej
lukier 
kolorowe posypki

Szpinak rozmrozić, jeśli trzeba rozdrobnić blenderem i odcisnąć na sicie. Jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodać roztopione masło , szpinak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Ciasto przekroić na dwa blaty, tak by dolny blat miał wysokość około 1 cm. Z dolnego blatu wyciąć 6 kółek o średnicy około 7 cm. Pozostałe ciasto dokładnie pokruszyć w dłoniach. Czubatą szklankę pokruszonego ciasta odłożyć, resztę wsypać do miski.
W garnuszku zagotować: mleko, masło, cukier i kakao. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić na 5 minut, by masa lekko przestygła.
Do miski z pokruszonym ciastem wlać masę kakaową, włożyć konfiturę i żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę podzielić na 6 części. Z każdej uformować stożek (choinkę) i obtoczyć go w pozostawionych okruchach. Ustawić na deseczce i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała. Czubki schłodzonych choinek umoczyć delikatnie w lukrze, aby dekoracyjnie ściekł. Pozostały lukier rozsmarować na zielonych krążkach ciasta i postawić na nich choinki. Udekorować kolorowymi posypkami. 








Komentarze

Popularne posty