Pełnoziarniste pierniczki (IG)

Jak święta to oczywiście pierniczki, słodkie i pachnące. A co z tymi co cukru i białej mąki nie mogą, śpieszymy oczywiście z pomocą. Pierniczki z pełnoziarnistej mąki z ksylitolem. Smakują podobnie i pachną cudownie świętami. Tylko nasze ciasto nie dało się wałkować to zrobiliśmy je w formie ciasteczek. 



Składniki:


2 szklanki mąki pszennej razowej
¾ szklanki ksylitolu
½ szklanki oleju z pestek winogron
4 łyżki zimnej wody
1 szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao


Wszystkie składniki zagnieść przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać odrobinę wody. Następnie uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto kilka razy zagnieść w dłoniach, żeby się ogrzało. Rozwałkować na cienki placek (4-5 mm). Następnie przy pomocy dowolnej foremki wyciąć pierniczki. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gdy ciasto bardzo się kruszy formować niewielkie kulki układać je na blaszce i lekko spłaszczyć dłonią. Piec przez 8-10 minut w temperaturze 180 minut. 












Komentarze

Popularne posty