Serniczek na zimno z letnimi owocami z ogrodu

Sernik na zimno w naszym wykonaniu to bomba białkowa, która jest alternatywą dla sztucznych, sproszkowanych, gotowych serników dostępnych w sklepach. To ciasto jest idealne na podwieczorek w upalny dzień i smakuje prawie jak lody. W górnej części naszego serniczka znalazł się przegląd owoców dostępnych w naszym ogródeczku, a więc: maliny, borówki, agrest i czarne maliny. Ale każde owoce będą pasowały, polecamy.

Składniki:

250 g biszkoptów najlepiej lady fingers
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
500g mielonego twarogu dobrej jakości
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki w kolorze czerwonym

Przygotować formę kwadratową o wymiarach 24x24 cm lub okrągłą o średnicy 22-24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia, łącznie z bokami. Dno formy wyłożyć biszkoptami, dość szczelnie. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 350 ml wody, nie tak jak na opakowaniu jedną w 500ml wody, to jest bardzo istotne. Galaretki pozostawić do wystudzenia, gdy wystygnął utrzeć mascarpone z cukrem pudrem, dodać twaróg dalej ucierać, następnie dodać galaretki cytrynowe i wymieszać na niskich obrotach miksera. Wlać całość do formy na biszkopty, schłodzić około godzinę w lodówce, w tym czasie rozpuścić czerwone galaretki również w mniejszej ilości wody - 500 ml, gdy zaczną tężeć na masę serową ułożyć owoce sezonowe i zalać całość tężejącymi czerwonymi galaretkami. Całość schłodzić przez kilka godzin, sernik można przechowywać max 4 dni w lodówce.




Komentarze

Popularne posty