Mus brzoskwiniowy
Zimą czy jesienią, gdy nie ma świeżych owoców, czasem mamy ochotę przywołać trochę lata, chociażby w deserze. Taki jest właśnie mus brzoskwiniowy z brzoskwiń w syropie: delikatny, słodki pełen wspomnień gorącego słońca. A latem polecamy go wykonać ze świeżych owoców.
300 g brzoskwiń w syropie ( w sezonie mogą być świeże)
2 białka
30g cukru pudru
100 g śmietanki 30%
10 g żelatyny
cytryna do smaku
świeża mięta
Przeprowadzić obróbkę surowców. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji 1:5. Do dekoracji pozostawić po 2 cienkie plastry brzoskwiń na porcję, pozostałe brzoskwinie zblendować. Śmietankę ubić. Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem pudrem. Zblendowane brzoskwinie wymieszać z upłynnioną żelatyną, połączyć z pianą z białek i śmietanką. Mus wyporcjować, schłodzić i udekorować plastrami brzoskwini i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz