Mus z łososia wędzonego na serku wiejskim OSM Krasnystaw w mrożonych łódkach z cytryny
Niecodzienna przystawka z wykorzystaniem serka wiejskiego OSM Krasnystaw i wędzonego łososia. Mus lekki jak chmurka podany w niezwykły sposób , bo w mrożonych łódeczkach z cytryny. Nauczyliśmy się tego dani od pani Katarzyny Bosackiej na warsztatach, które były naszą nagrodą za wygranie konkursu.
300 g wędzonego łososia
400 g serka wiejskiego OSM Krasnystaw
6 łyżek soku z cytryny
szczypta pieprzu
łyżeczka cukru
25 cytryn
do dekoracji: koperek, czerwony pieprz, kawior z łososia, kawałeczki cytryny
Rybę wyjąć z opakowania, pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki.
Dodać serek wiejski (bez śmietanki), pieprz, cukier i sok z cytryny. Nie solić, bo zarówno serek i łosoś są słone. Za pomocą blendera ubić na puszysty, gładki mus.
Zamrożone połówki cytryn (przekrojone wzdłuż, horyzontalnie), pozbawione miąższu i wcześniej zamrożone) wypełnić musem.
Dekorować koperkiem, czerwonym pieprzem, plasterkami lub startą skórką z cytryny, kawiorem z łososia.
Komentarze
Prześlij komentarz