Mus z łososia wędzonego na serku wiejskim OSM Krasnystaw w mrożonych łódkach z cytryny

Niecodzienna przystawka z wykorzystaniem serka wiejskiego OSM Krasnystaw i wędzonego łososia. Mus lekki jak chmurka podany w niezwykły sposób , bo w mrożonych łódeczkach z cytryny. Nauczyliśmy się tego dani od pani Katarzyny Bosackiej na warsztatach, które były naszą nagrodą za wygranie konkursu. 

Składniki:

300 g wędzonego łososia
400 g serka wiejskiego OSM Krasnystaw
6 łyżek soku z cytryny
szczypta pieprzu 
łyżeczka cukru
25 cytryn

do dekoracji: koperek, czerwony pieprz, kawior z łososia, kawałeczki cytryny

Rybę wyjąć z opakowania, pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki. 
Dodać serek wiejski (bez śmietanki), pieprz, cukier i sok z cytryny. Nie solić, bo zarówno serek i łosoś są słone. Za pomocą blendera ubić  na puszysty, gładki mus. 
Zamrożone połówki cytryn (przekrojone wzdłuż, horyzontalnie), pozbawione miąższu i wcześniej zamrożone) wypełnić musem.
Dekorować koperkiem, czerwonym pieprzem, plasterkami lub startą skórką z cytryny, kawiorem z łososia.








Komentarze

Popularne posty