Jagodzianki
My zupełnie nie wiemy jak to się stało, ale my jeszcze nigdy nie piekliśmy jagodzianek. Ale szybciutko nadrabiamy i stwierdzamy, że uwielbiamy je robić i jeść. Jagodzianki to taki symbol słonecznych wakacji i wypoczynku.
Bułeczki:
550 g mąki pszennej
100 g masła
250 ml mleka
70 g cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
7 g suszonych drożdży
szczypta soli
100 g masła
250 ml mleka
70 g cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
7 g suszonych drożdży
szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
500 g jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
120g mąki
70g cukru
70g rozpuszczonego masła
1 jajko do posmarowania
Drożdże wymieszać z mąką, dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodać roztopione lekko przestudzone masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie lekko wyrobić podzielić na 12 części, z każdej części rozwałkować placuszek. Placuszek włożyć na dno miseczki, na jego środku umieścić obficie nadzienia. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie i uformować owalny kształt, umieścić na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jagodzianki posmarować rozmieszanym jajkiem. Składniki kruszonki wymieszać, kruszonką posypać jagodzianki. Pozostawić do podwojenia objętości na około 20 minut. Piec w temperaturze 180℃ przez około 24 minuty. Wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz