Kurczak w sosie pieczarkowym
500 g fileta z kurczaka
200 g pieczarek
100 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ulubiona przyprawa do kurczaka
papryka słodka
sól
pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
koperek
Fileta z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Następnie każdego fileta podzielić na dwa cieńsze fileciki. Każdy kawałek mięsa doprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Kawałki mięsa kolejno obtaczać w mące i przekładać na patelnię. Podsmażać z obu stron na rumiano.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Na patelnię z mięsem wlać gorący bulion, przełożyć pieczarki, delikatnie wymieszać. Całość przykryć i dusimy na małym ogniu przez 25 minut.
Śmietankę kremówkę wymieszać z i mąką ziemniaczaną. Wlać na patelnię i delikatnie wymieszać, podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz