Kropeczkowe blondie
Blondie to takie brownie tylko z białą czekoladą. Jeśli lubicie białą czekoladę i mocno słodkie ciasta to ten deser jest dla Was. My by jeszcze dopełnić słodkości polecamy blondie polać białą czekoladą i udekorować kolorowymi drażetkami. Tylko pamiętajcie dobrze schłodzić, bo my trzymaliśmy w lodówce nasze blondie trochę za krótko.
Ciasto:
225 g białej czekolady
115 g masła
2 duże jajka
70 g cukru kryształu
155 g mąki zwykłej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
180 g białej czekolady
90ml śmietanki 36%
kolorowe draże
Do miski wrzucić połamaną czekoladę i masło i rozpuścić w kuchni mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jaja ubić z cukrem do białości , następnie cały czas ubijając dodawać małym strumyczkiem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Ciasto przelać do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Śmietankę zagotować i wlać do miski z połamaną białą czekoladą, wymieszać do połączenia się składników. Polewę wylać na ciasto i udekorować kolorowymi drażami. Wstawić na około 2 godziny do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz