Sernik z kremem ciasteczkowym Lotus
Ciasteczkowy spód:
150 g ciasteczek Lotus
45 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
30 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
3 jajka
200 g kwaśnej śmietany 18%
200 g kremu Lotus
Dodatkowo:
100 g kremu Lotus
6 ciasteczek Lotus
Ciasteczka zmiksować blenderem na drobny proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć i schłodzić w lodówce, na czas przygotowania masy.
Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową. Twaróg krótko zmiksować, dodać mąkę, cukier i sól. Ponownie zmiksować tylko do połączenia. Dodać jajka, krótko zmiksować. Dodać śmietanę i krem Lotus. Wymieszać mikserem, do połączenia się składników. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.
Krem Lotus podgrzać 30 s w mikrofalówce, aby był bardziej płynny. Polać nim wierzch schłodzonego sernika. 4 ciasteczka pokruszyć, posypać brzegi, pozostałymi ciasteczkami udekorować sernik Lotus.
Komentarze
Prześlij komentarz