Pistacjowe muffiny
Składniki:
Ciasto:
140 g łuskanych pistacji solonych
200 g cukru
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka kokosowego
120 ml oleju
80 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
40 g łuskanych pistacji solonych
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
2 łyżki roztopionego masła
Pistacje przesypać do blendera i drobno zmielić. W osobnej misce połączyć ze sobą: jogurt grecki, olej roślinny, mleko kokosowe, oraz ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. W drugiej misce wymieszać składniki suche: przygotowane wcześniej pistacje, mąkę, cukier proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypać do składników mokrych. Wymieszać łyżką lub rózgą do połączenia składników.
Następnie zrobić kruszonkę. Połączyć ze sobą: pokruszone pistacje, roztopione masło, mąkę oraz cukier.
Mieszankę na babeczki przekładać do blaszki na muf finki wyłożonej papierowymi papilotkami. Każdą muffinkę posypać kruszonką. Piec przez około 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz