Surówka z surowego buraka
Dodatek witaminowy do drugiego dania dla miłośników buraczków, ale nie tylko. Najpierw bardzo sceptycznie podeszliśmy do tego przepisu, jak to buraczki na surowo? jednak teraz jest to jedna z naszych ulubionych surówek i gorąco Wam ją polecamy.
2 średnie buraki
1 duże słodkie jabłko
1 mała czerwona cebula
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki majonezu
Surowego buraka obrać ze skóry, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Do miski dodać przygotowane składniki, dodać także przyprawy oraz sok z cytryny do smaku, następnie chrzan i majonez. Całość dokładnie wymieszać, przed podaniem wstawić do lodówki, aby surówka się schłodziła.
Komentarze
Prześlij komentarz