Surówka z białej kapusty, ananasa i orzechów włoskich
Suróweczki różne u nas goszczą. Wprost je uwielbiamy i kombinujemy z różnymi dodatkami. Kapusta w połączeniu z kwaskowatą żurawiną, słodkim ananasem i chrupiącymi orzechami to strzał w dziesiątkę. Idealnie pasuje niemal do każdego mięska, a kto lubi może zajadać solo.
Składniki:
¼ główki kapusty
garść suszonej żurawiny
¼ ananasa z puszki
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 młode szczypiorki
sól
pieprz
Sos:
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki soku z cytryny
Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wykroić 1/4 główki. Opłukać, osuszyć a następnie cienko posiekać. Doprawić solą i pieprzem. Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
Ananasa pokroić na kawałeczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Szczypiorki posiekać. Ananasa, orzechy, szczypiorek oraz odcedzoną żurawinę dodać do kapusty. Połączyć składniki sosu i wymieszać ze składnikami surówki.
Komentarze
Prześlij komentarz