Ciasto jajko sadzone
Przepis na to ciastko krąży po Internecie już jakiś czas. My musieliśmy do niego dojrzeć, a prawdę mówiąc kupić przezroczystą galaretkę, o którą u nas nie jest łatwo o tej porze roku. Jak już wszystko zgromadziliśmy to rachu-ciachu i ciasto gotowe, z ukłonem do tych którzy nie mają piekarnika. Może warto je zrobić na tegoroczne święta?
Spód:
150 g herbatników
Masa:
1 kg mielonego sera białego
600 g śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
80 ml wrzątku
Wierzch ciasta:
2 puszki brzoskwiń w zalewie
2 galaretki przezroczyste
500 ml wrzątku
Spód formy o wymiarach 25 cm na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dno ułożyć warstwę herbatników.
Dwie bezbarwne galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Pamiętać, że galaretka nie może stężeć całkowicie.
Rozpuścić 5 łyżek żelatyny w 80 ml wrzątku. Mieszaninę odstawić do wystudzenia. Następnie 600 ml schłodzonej śmietany 30% ubić z pięcioma łyżkami cukru na sztywną pianę. Do ubitej śmietany stopniowo cały czas mieszając dodawać zmielony twaróg i ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć delikatnie na herbatniki. Odstaw na ok 1 godz. do lodówki, aż masa stężeje.
Na schłodzoną masę serową ułożyć odsączone z zalewy połówki brzoskwiń. Na koniec polać delikatnie powierzchnię schłodzoną galaretką. Przed podaniem ciasto wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz