Ciasto Capuccino
Ciasto banalnie proste, wystarczy zamieszać biszkopt, przekroić i sporządzić leciutki i pachnący kawą krem. Jeszcze tylko smarowanie, polewanie polewą czekoladową i jakieś bakalie na wierzch. I gotowe. Ciasto polecamy na święta lub uroczystości.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
190 g cukru
190 g mąki tortowej
60 g maki ziemniaczanej
5 jajek
190 g cukru
190 g mąki tortowej
60 g maki ziemniaczanej
Krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki cappuccino
2 łyżki cukru
150 ml likieru amaretto
Polewa:
100 g czekolady
2 łyżki cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.
Do wyłożonej pergaminem tortownicy (25 cm) przełożyć delikatnie ciasto i piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudzić. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Ubić mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodać powoli serek mascarpone i cappuccino. Dobrze wymieszać.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasączyć likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełożyć przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtoczyć cały biszkopt.
W kąpieli wodnej rozpuścić 80 g czekolady i mieszać do rozpuszczenia, odstawić i dodać cukier puder. Energicznie wymieszać.
Polać ciasto przygotowaną polewą i posypać wiórkami pozostałej, startej czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz