Jajka faszerowane buraczkami
Jak Wielkanoc to i jajka w różnych konfiguracjach i z różnymi nadzieniami. Tym razem smaczny a zarazem ładny kolorystycznie farsz z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Do tego kilka listków sałaty, odrobina szczypiorku i danie na świąteczny stół gotowe.
6 jajek
4 łyżki ugotowanych i startych na drobnej tarce buraczków
3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą. Odstawić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
Jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Do żółtek dodać buraczki, chrzan, koperek, szczypiorek i majonez. Masa nie może być za rzadka. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Doprawić solą i pieprzem.
Buraczkową masą napełnić rękaw cukierniczy lub za pomocą łyżeczki, faszerować połówki jajek. Podawać posypane posiekanym drobnym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz