Berliński tort waflowy
6 sztuk wafli tortowych okrągłych (średnica 28cm):
200 g masła
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 mililitrów mleka
5 łyżek mleka w proszku
3 łyżki kakao
100 g zmielonych orzechów włoskich
80 g herbatników
¾ szklanki powideł śliwkowych
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
Mleko w proszku przesiać, aby nie było w nim grudek. Herbatniki włożyć do torebki foliowej i rozwałkować. Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Do powstałej masy dodać połowę mleka w proszku i podzielić ją na dwie równe części. Do jednej przesiać kakao i dodać zmielone orzechy, do drugiej resztę mleka i pokruszone herbatniki. Obydwie masy dobrze wymieszać. W razie, gdyby były zbyt rzadkie wstawić je na jakiś czas do zamrażalnika (do momentu zgęstnienia). Może też się zdarzyć, że jasna masa będzie zbyt gęsta - należy wówczas dolać trochę mleka. Przełożenie tortu: 1. Powidła śliwkowe. 2. Ciemna masa. 3. Jasna masa. 4. Ciemna masa. 5. Jasna masa. Całość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki (na noc), obciążyć.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą powideł, następnie polewą czekoladową i dowolnie ozdobić. Kroić, jak tradycyjny tort.
Komentarze
Prześlij komentarz