Kulki ryżowe z mlekiem w proszku

Nasz dzisiejszy deser kulki ryżowe z mlekiem w proszku to trochę inna wersja szyszek. Nam bardziej smakowały te białe, chociaż wszystkie znikały bardzo szybko. Doskonale sprawdzą się na przyjęciu dla dzieci, ale również na słodki stół na bardziej dorosłym przyjęciu.

Składniki:

250 g masła
130 ml mleka zwykłego
200 g cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
250 g mleka w proszku (nie granulowanego)
1 łyżka ciemnego kakao
200g ryżu preparowanego

Masło, mleko i cukry przełożyć do garnka i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Zestawić z palnika. Wsypać mleko w proszku i energicznie mieszać rózgą tak aby nie powstały grudki. Masę podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao. Następnie wsypać ryż i wymieszać. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formować kulki i układać na tacy. Włożyć do lodówki na parę godzin do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.








Komentarze

Popularne posty