Udka z blachy
Jeśli nie macie za wiele czasu na przygotowywanie obiadu, a rodzina jeść chce i powinna, to udka z blachy to doskonałe rozwiązanie. Trochę krojenia i doprawiania a potem wszystko do jednego naczynia czy blachy i gotowe. I pamiętajcie nie rezygnujcie z cytryny bo ona super podkręca smak.
1 kg ziemniaków najlepiej mytych
500 g pieczarek
papryka czerwona
4-5 ząbków czosnku
2 marchewki
8 pałek z kurczaka
tymianek
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz
papryka wędzona
2 cytryny
Ziemniaki podgotować bez obierania, tak aby były tylko lekko miękkie, przestudzić. Podudzia z kurczaka zamarynować w ziołach, przyprawach i oliwie. Pieczarki przekroić na pół, marchewkę i paprykę pokroić w słupki, a cytrynę w plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki przekrojone w ósemki, udka, resztę warzyw, wymieszać. Piec pod przykryciem godzinę, odkryć i jeszcze zapiekać 15-20 minut od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz