Pomidorowa z ziemniakami i ryżem
Sorko a dlaczego my gotujemy zupę pomidorową bez ziemniaków? Moja mama w domu gotuje z ziemniakami. Cóż możemy spróbować i z ziemniakami, a wybór która wam bardziej smakuje, czy tradycyjna czy taka pozostawiamy Wam. Dla nas obie są ok, jednak ta z ziemniakami bardziej sycąca. Może dlatego w domach gdzie jest więcej członków rodziny gospodynie gotują właśnie tak, by wszyscy na dłużej się najedli.
1 ćwiartka z kurczaka
100 g ryżu
3 ziemniaki
włoszczyzna
1 ząbek czosnku
przecier pomidorowy
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
natka pietruszki
koperek
śmietana do zabielenia
Do wody włożyć opłukane mięsa z kurczaka. Gotować 30 minut, w między czasie zdejmując szumowiny. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i wypłukany ryż. Gotować wszystko do miękkości ziemniaków i ryżu. Dodać czosnek, pieprz, bazylię i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Doprawić do smaku. Podawać posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koperku.
Komentarze
Prześlij komentarz