Pieczone pączki inaczej
Różne pączuszki u nas już były. Małe i duże, smażone i pieczone, drożdżowe i bez drożdży. A dzisiaj jeszcze inne, ale równie smaczne i niekoniecznie musicie je przygotowywać na Tłusty Czwartek, mogą u was gościć przez cały rok.
Składniki:
25 g drożdży
½ szklanki cukru
50 g masła
2 szklanki mąki
125 ml mleka
1 jajko
dodatkowo:
25 orzechów włoskich w skorupkach
olej
mąka do oprószenia orzechów
marmolada
W misce w letnim mleku rozpuścić rozkruszone drożdże i dwie łyżki cukru. Wsypać łyżkę mąki delikatnie wymieszać i odstawić zaczyn na około 20 minut. W międzyczasie rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, wlać masło, dodać jajko, wymieszać i zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 50 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinać kółka.
Orzechy umyć, osuszyć, skropić olejem i obtoczyć w mące. Na każdym krążku ciasta położyć orzech i lekko docisnąć. Tak przygotowane pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika z pączków usunąć orzechy, a w ich miejsce za pomocą rękawa cukierniczego naszprycować marmoladę.
Komentarze
Prześlij komentarz