Serduszka półfrancuskie
Ciasto twarogowe, półfrancuskie w połączeniu z różnego rodzaju dżemami marmoladami czy czekoladą to zawsze doskonały deser. Tylko od waszej wyobraźni zależy jaki będą miały kształt i dodatki. My postawiliśmy na serduszka, które można podarować komuś bliskiemu zamiast kupować słodycz w sklepie.
250 g twarogu półtłustego
200 g masła
2 szklanki mąki
dodatki: cukier biały lub trzcinowy, nutella, dżemy, jabłka lub inne dodatki do nadziania ciasteczek
Do dużej miski wkruszyć twaróg, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło i mąkę. Zagnieść szybko jak ciasto kruche, do uzyskania gładkiej kuli i odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 15-30 minut. Po schłodzeniu wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować i formować wybrane ciasteczka/kształty. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200℃, aż ciasteczka nabiorą pięknego, złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz