Karkówka w sosie musztardowym

Doskonała propozycja obiadowa dla tych, którzy lubią konkret. Karkówka z tego przepisu wychodzi bardzo mięciutka i soczysta. A dodatki do mięsa możecie dobrać już według własnego smaku i uznania. 


Składniki:

ok. 600 g karkówki w plastrach
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
ok. 2-3 szklanek wody
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1-2 łyżki musztardy 
opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu
1-2 łyżeczki mąki pszennej 
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % 
sól
pieprz
słodka papryka
granulowany czosnek
majeranek
natka pietruszki

Plastry karkówki oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Dodać musztardę i opcjonalnie miód. Śmietankę rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia, doprawić. Posypać posiekaną natką pietruszki.





Komentarze

Popularne posty