Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Caldo verde to popularna zupa tradycyjnej kuchni portugalskiej. Potrawa wywodzi się ze znajdującego się w północnej Portugalii regionu Minho. Pierwotnie zupa ta była elementem kuchni osób niezamożnych, obecnie spożywana jest podczas uroczystości rodzinnych i świąt. Do podstawowych składników caldo verde należą prócz wody oliwa, ziemniaki i tzw. kapusta galicyjska przypominająca jarmuż. Ponadto najczęściej dodaje się cebulę, czosnek i kiełbasę chorizo.
Składniki:
4 ziemniaki
½ główki kapusty włoskiej
świeży jarmuż
1 cebula
3 łyżki oleju
1 l wywaru warzywnego
sól
pieprz
chorizo
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, podlać wywarem (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotować do miękkości, w razie konieczności uzupełnić odparowany płyn. Pod koniec gotowania posolić.
Ugotowane ziemniaki utłuc praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawić twardych włókien, zwijać w rulon i kroić w cienkie paseczki.
Do cebuli dodać pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażyć.
Podlać kapustę resztą wywaru, doprawić solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca. Do ziemniaków dodać podduszoną kapustę z jarmużem, zagotować, zestawić z kuchenki.
Kiełbasę chorizo pokroić w kostkę, dodać do zupy caldo verde, doprawić na talerzu świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz