Pączuszki z serka wiejskiego
Małe, szybkie, słodkie, pyszne....Jeszcze więcej określeń znaleźlibyśmy dla naszych dzisiejszych pączuszków. Robi się je dość szybko, a jeszcze szybciej się je zjada, więc proponujemy od razu zrobić podwójną porcję.
200 g serka wiejskiego
20 g cukru
2 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu/octu
W garnku rozgrzać 1-1,5 l oleju do temp. ok. 170 stopni. Serek wiejski zblendować. Jajka wymieszać ze spirytusem i serkiem na jednolitą masę. Do jajek dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać. Małą łyżeczkę moczyć w gorącym oleju i nabieram ok. pół łyżeczki ciasta, wkładać do oleju — ciasto samo odejdzie. Można także przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać je do oleju, odcinając ciasto nożyczkami. Pączki powinny samodzielnie się przewrócić. Smażyć je na złoty kolor. Gotowe pączki odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz