Łazanki z kiełbaską i kapustą
Jest jeden łasuch nad łasuchami
co wręcz przepada za łazankami
ale nie tylko tym brzuchol pasie
choć wcale nie je co tylko da się
raz jest to kebab raz zapiekanka
po zapiekance znowu łazanka*
Składniki:
1 paczka makaronu łazanki
500 g kiszonej kapusty
500 g kiełbasy typu śląska
250 g pieczarek
100 g wędzonego boczku
1 cebula
odrobina oleju
sól do smaku
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny.
W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę, wszystko razem podsmażyć. Na oddzielnej patelni podsmażyć drobno pokrojone lub starte pieczarki. Do cebuli z kiełbasą i boczkiem dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę kiszoną, pieczarki wsypać do smaku sól, paprykę i majeranek, wymieszać i całość smażyć na małym ogniu około 5 minut co chwilę mieszając. Podsmażoną kapustę przełożyć do garnka, dodać makaron, wymieszać. Całość zapiec w piekarniku około 20 minut.
* https://wiersze.kobieta.pl/wiersze/rozterki-pasibrzucha-507485
Komentarze
Prześlij komentarz