Naleśniki z kurczakiem i bakłażanem
Takich pysznych naleśników już dawno nie jedliśmy. Te po prostu wyszły wyśmienite. Mega smak, bo dużo aromatycznych warzyw, przypraw i dużo kolendry robi robotę.Do tego chrupiący serek na wierzchu, no po prostu danie doskonałe.
Składniki:
filet z kurczaka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 czerwona papryka
250 g cukinii
150 g bakłażana
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oregano
2 łyżki sosu sojowego
Sos
1/2 ząbka czosnku
kawałeczek papryczki chili
400 ml puszka pomidorów
1/4 łyżeczki kurkumy i oregano
sól
pieprz
Dodatkowo:
ok. 120 g tartego sera
świeża kolendra
Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w linku.
Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić
w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć mąką
kukurydzianą. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie
chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko
kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie
dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z
gazu.
Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podsmażyć drobno
posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i
gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Naleśniki zawinąć z
farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w
formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać
resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.
Komentarze
Prześlij komentarz