Naleśniki z kurczakiem i bakłażanem

Takich pysznych naleśników już dawno nie jedliśmy. Te po prostu wyszły wyśmienite. Mega smak, bo dużo aromatycznych warzyw, przypraw i dużo kolendry robi robotę.Do tego chrupiący serek na wierzchu, no po prostu danie doskonałe.

 
Składniki: 

filet z kurczaka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
1 czerwona papryka
250 g cukinii
150 g bakłażana
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oregano
2 łyżki sosu sojowego

Sos
1/2 ząbka czosnku
kawałeczek papryczki chili
400 ml puszka pomidorów 
1/4 łyżeczki kurkumy i oregano
sól
pieprz

Dodatkowo:
ok. 120 g tartego sera
świeża kolendra

Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w linku.

Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć mąką kukurydzianą. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu. 
Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.









Komentarze

Popularne posty