Cynamonowiec
Puszyste, pachnące ciasto, którym pachnie w całej kuchni a nawet całym domu. Recepturę mamy od Kasi, która przepisała go z babcinego zeszytu. Więc jest on taki z sercem. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, tylko dobrze sprawdzajcie czy upiekło się w środku bo ciasto jest dość wysokie, my musieliśmy dopiekać.
4 jabłka
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¾ szklanki oleju
Jabłka umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać olej i jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz