Zupa portugalska

Lubimy podróżować na razie tylko palcem po mapie i wyobrażać sobie smaki różnych krajów. Kiedyś gdy już odwiedzimy te kraje z pewnością skorygujemy te smaki, a być może okaże się że nie musimy. Dziś w naszą podróż zapraszamy do Portugalii. 

Składniki:
 
750 g dyni Hokkaido 
1/2 pora
150 g szynki wędzone
2 marchewki
2 papryki
0,75 l bulionu warzywnego
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
cząber
 
Dynię oczyścić, miąższ pokroić na plastry grubości 1 cm, przełożyć do rondla, dodać marchewkę w kostkę, pora w półplasterki i gotować 20 minut, następnie dodać paprykę pokrojoną w cząstki. Szynkę pokroić w paseczki, gdy warzywa będą miękkie dodać szynkę, gotować 10 minut i przyprawić.
 



Komentarze

Popularne posty