Risotto z krewetkami
Risotto potrawa z ryżu, do której dodać można rzeczy różne, wedle uznania. My dzisiaj dodaliśmy pyszne krewetki, pomidorki, całość pachnie czosnkiem i natką pietruszki. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie, potrawa godna obiadku. U nas zniknął w tempie ekspresowym.
Składniki:
1,5 szklanki ryżu do risotto
około 800 ml bulionu warzywnego
200 g krewetek surowych lub mrożonych
200 g pomidorków koktajlowych
2 średnie cebule
60 ml oliwy
80 ml startego na drobnej tarce parmezanu
2 czubate łyżki masła
natka pietruszki do smaku
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej patelni, lub w garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, solę. Wsypać ryż, chwilkę smażyć. Papryczkę przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić w plasterki, dodać do ryżu i cebuli. Chwilę podsmażać, pod koniec wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlać jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszać do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Wtedy dodać kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolać resztę i nadal mieszać. Dodać rozmrożone krewetki oraz pieprz i natkę pietruszki. Gotować jeszcze 5-6 minut, dodać pomidorki przekrojone na pół. Na koniec dodać masło i starty parmezan. Doprawić do smaku, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut już bez włączonego gazu.
Risotto z krewetkami nakładać na talerze natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz