Jabłkowo-migdałowe muffiny
Muffiny to fajny pomysł jak się ma niewiele składników, a ogromną chęć na domowe ciastko. Sprzętu też za wiele nie trzeba. Wystarczą miski i łyżki i nie trzeba używać miksera czy blendera. Polecamy jabłkowo-migdałowe muffiny w sam raz do ulubionej herbatki lub kawki.
2 jabłka
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki
50 g mielonych migdałów do ciasta
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
20g mielonych migdałów do posypania
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Roztopić masło, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
Do drugiej miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre składniki oraz tarte jabłka i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać mielonymi migdałami i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz