Drożdżówki cynamonowe

Może wy nam pomożecie rozwikłać jedną zagadkę. Są ludzie którzy krzyczą, żeby do szarlotki nie sypać cynamonu, jednak drożdżówki z cynamonem wręcz uwielbiają. A wy do której grupy należycie? Bo my uwielbiamy i szarlotkę z cynamonem i drożdżówki. Te szczególnie przypadły nam do gustu i chyba ostatnio są najczęściej przez nas powtarzane. 

Składniki:

Ciasto:
300 + 30 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka 
100 g miękkiego masła

Masa cynamonowa:
80 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
1 czubata łyżka cynamonu

Ponadto:
1 jajko + 1 łyżka wody

W misie miksera umieścić wszystkie składniki ciasta, ciepłe mleko, masło, jajko, mąkę (300g), cukier, bardzo drobno pokruszone drożdże. Dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy na średnich obrotach przez 10-15 min. Na początku ciasto będzie bardzo klejące, w miarę wyrabiania zacznie robić się zwarte. Po ok. 8 min, można dosypać pozostałe 30 g mąki i nadal wyrabiać. Ciasto będzie bardzo delikatne, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Ciasto wyłożyć na blat i kilkakrotnie zagnieść. Uformować kulę, misę posypać mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrastania
Przygotować masę cynamonową: Masło zmiksować na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę. Do masła wsypać cukier i ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cynamon i znowu zmiksować, aby powstała jednolita masa. Odstawić, nie wstawiać do lodówki, masa musi być miękka.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Z ciasta uformować/rozwałkować na prostokąt ok. 30x20 cm, lub nieco większy. Na ciasto wyłożyć  masę cynamonową i rozsmarować ją możliwie równo po całej powierzchni. Ciasto zwinąć na trzy, dłuższe brzegi zawinąć do środka. Powinien powstać długi prostokąt. Pokroić na 12-14 równych pasków. Każdy pasek lekko rozklepać ręką, następnie przeciąć wzdłuż, ale nie do końca, powstałe kawałki zapleć, a następnie zwinąć w obwarzanek. Odkładać obwarzanki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do podrośnięcia na 20 min. Kiedy drożdżówki rosną rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciastka posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec drożdżówki ok. 15-18 min do zrumienienia.
Studzić na kratce. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.










Komentarze

Popularne posty