Kurczak po toskańsku
Różne wariacje z filetem z kurczaka u nas goszczą. Dzisiaj proponujemy kurczaka po toskańsku. W Toskanii nigdy nie byliśmy ale przepis znaleziony w czeluściach Internetu bardzo nam się spodobał. Są tu nasze ulubione składniki takie jak szpinak i suszone pomidory. Sądzimy, że i Wam to danie zasmakuje.
500 g filetów z kurczaka
12 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
125 g szpinaku baby
200 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta chilli
1/2 szklanki wody
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w mniejszą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki i doprawić solą i pieprzem. Dodać po jednej łyżeczce papryki słodkiej i ziół prowansalskich, szczyptę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i pozostawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso przez około 5 minut. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Dolać 1/2 szklanki wody i gotować około 2 minuty. Dolać śmietankę 30% i zagotować. Dodać liście szpinaku i dokładnie wymieszać. Całość gotować jeszcze przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z ulubionymi dodatkami np. z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz