Strucle drożdżowe z serem
Pamiętacie jak kiedyś u babci pachniało gdy robiła drożdżowe ciasto i jak się na nie czekało? Nasza strucla z serem nam dzisiaj to przypomniała. Do tego jeszcze kubek mleka od babcinej krówki i czego więcej potrzeba? Może jeszcze jej ciepłego uśmiechu.
Ciasto:
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Nasączona żurawina:
80 g suszonej żurawiny
40 ml soku z pomarańczy
Nadzienie twarogowe:
500 g twarogu /może być zmielony/
125 g serka mascarpone
1 duże jajko lub 2 mniejsze
90 g cukru
16 g cukru wanilinowego
500 g twarogu /może być zmielony/
125 g serka mascarpone
1 duże jajko lub 2 mniejsze
90 g cukru
16 g cukru wanilinowego
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Suszone żurawiny umieścić w małym garnuszku i zalać sokiem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały sok wsiąknie w żurawinę (jeśli cały sok z jakiegoś powodu nie wsiąknie w żurawinę – odlać go a żurawinę osuszyć).
Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozetrzeć i zmiksować. Dodać napęczniałą żurawinę i wymieszać.
Jeśli konsystencja sera będzie zbyt płynna można dodać 1 – 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, nadzienie również podzielić na pół.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt około 30 x 22 cm (lub o długości naszej formy; u mnie 2 formy 30 x 11 cm ). Rozsmarować na nim porcję nadzienia twarogowo z żurawiną i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości /identycznie postąpić z drugą częścią ciasta/.
Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Wyrośnięte strucle posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 30 – 35 minut. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz