Cytrynowiec cappuccino
Propozycja na letni, chociaż niekoniecznie, torcik bez pieczenia, o smaku cappuccino-cytrynowym. Bardzo skomplikowany w wykonaniu nie jest, chociaż wymaga czasu by poszczególne warstwy stężały. Ale warto poświęcić parę chwil by uzyskać taki ładny i zarazem smaczny efekt. Dekoracja skromna bo nie lubimy przesady, ale to już wasza inwencja twórcza.
Składniki:
I warstwa:
1 opakowanie śnieżki
200 ml mleka
50 g cappuccino śmietankowego
3 łyżeczki żelatyny
II warstwa:
1 serek waniliowy 200 g
200 ml śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
ok. 10-12 biszkoptów podłużnych
ok. 10-12 biszkoptów okrągłych
8 kostek mlecznej czekolady
Do nasączenia:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
Kawę rozpuszczalną zalać ok. 100 ml wrzątku, osłodzić i zostawić do wystudzenia. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm (zabezpieczoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia) wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Biszkopty skropić połową naparu kawowego. 200 ml mleka zagrzać. W gorącym mleku rozpuścić cappuccino i odstawić do całkowitego wystudzenia, najpierw na zewnątrz a potem do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 75 ml gorącej wody i wystudzić. Do zimnego mleka z cappuccino wsypać 1 opakowanie śnieżki i ubijać mikserem ok. 5 minut na dość sztywny krem. Do ubitej śnieżki wlać powoli zimną ale nie tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę wylałam na biszkopty. Na masę ułożyć warstwę z biszkoptów okrągłych moczonych w naparze z kawy. Ciasto schować do lodówki.
Galaretkę cytrynową z 1 łyżeczką żelatyny rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. 200 ml śmietanki ubić mikserem na sztywno, a następnie wymieszać z serkiem waniliowym
Do masy śmietanowo - serkowej wlać cienkim strumieniem chłodną galaretkę i dobrze wymieszać. Masę wylać na biszkopty i ponowne wstawić do lodówki. Gdy ostatnia warstwa się zestali, rozpuścić w kąpieli wodnej 8 kostek mlecznej czekolady. Za pomocą rękawa cukierniczego narysować na cieście kratkę z czekolady. Ciasto wstawić do lodówki by czekolada zastygła. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz