Bezowe myszki
Szara myszka w norce mieszka
Sera podkraść nie omieszka
żółty szary czy pleśniowy
jest to przysmak wyborowy
okruch chlebka czy ciasteczka
kotku też podpije mleczka
gdy ten kotek smacznie śpi
chrupka też ukradnie ci
gdy ty też tak smacznie śpisz
może spotkasz ją już dziś
małe oczka stópki bose
i węszący ciągle nosek
słysząc w nocy pi pi pi
3 białka
150 g cukru
szczypta soli
parę kostek czekolady
płatki migdałowe
żelki w kształcie długich pasków
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy z dużą, okrągłą końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem). Wyciskać bezy w kształcie łezek na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. Do bez powtykać migdały w płatkach, robiąc uszy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 90 min., aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Żelki pociąć na cienkie paski. Z tyłu myszki zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyków i włożyć pasek z żelki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć koniec, robiąc malutką dziurkę. Każdej myszce zrobić oczy i nos. Żelki pociąć na krótkie i jak najcieńsze paseczki. Zrobić wąsy, przykładając je do jeszcze niezastygniętej czekolady na nosie. Myszki pozostawić, aż czekolada zastygnie.
*Sebastian Nowak
*Sebastian Nowak
Komentarze
Prześlij komentarz