Piernikowe ciasteczka


Dzieci to tacy mali ludzie co często chcą coś inaczej. Jeśli wasze pociechy zapragnął pierniczków w lecie to to jest propozycja dla was. Ciasteczka smakują i pachną jak pierniczki ale robi się je zdecydowanie szybciej. Na upartego można je i lukrować ale naszym zdaniem dzięki dodatkowi czekolady i tak są już wystarczająco słodkie. 

Składniki:

1 i 1/2 szklanki maki pszennej
115 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka przyprawy do piernika 
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
1 łyżeczka sody 
1 i 1/2 łyżeczki wrzącej wody
2 tabliczki mlecznej czekolady 
1/4 szklanki cukru do obtaczania


W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i kakao. Czekoladę pokroić na kostki o wielkości 1 cm. Masło utrzeć z imbirem mikserem, żeby masa stała się lekka i napowietrzona. Do masła dodać 1/3 szklanki cukru i wymieszać do połączenia składników, a następnie miód i znowu wymieszać dokładnie.
W małej miseczce rozpuścić sodę we wrzątku. Do masy maślanej wsypać 1/2 mąki z przyprawą i kakao, dodać rozpuszczoną sodę. Wymieszać dokładnie. A następnie wsypać resztę mieszanki mącznej, pokrojoną czekoladę i wymieszać starannie.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ciasto łyżką i formować kulki, układać je na przygotowanych blachach. Ciasteczka schłodzić 20 minut w lodówce.
Przed pieczeniem każdą kulkę obtoczyć w cukrze. Piec 10-12 minut, powierzchnia ciasteczek powinna zacząć pękać. Wyjąć ciasteczka i zostawić na blasze, żeby chwilę ostygły, ponieważ są dosyć miękkie i mogłyby rozpadać się w trakcie przenoszenia. Następnie przełożyć je na kratkę do studzenia i zostawić, żeby kompletnie wystygły.











Komentarze

Popularne posty