Oberiba - śląska zupa z kalarepy z proziakami
Szukając pomysłu na ciekawą zupę zawędrowaliśmy na https://kuchnialidla.pl/ a tam w oko wpadła nam niecodzienna nazwa zupy, a mianowicie oberiba. Lubimy takie cuda więc zgłębiliśmy temat. Okazało się, że jest to śląska zupa z kalarepy. Gotowana w domach na południu Polski od wczesnej wiosny do późnego lata, a że kalarepa dostępna jest teraz w zasadzie przez cały rok to z głównym składnikiem nie ma problemu. Do tego przygotowaliśmy proziaki na sodzie i danie regionalne gotowe.
Zupa:
3 kalarepy
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
2 ziemniaki
¼ selera
½ pora
2 liście laurowe
ziele angielskie
bulion warzywny
olej
1 łyżka masła
100 g śmietany 18%
sól
pieprz
1 pęczek koperku
Proziaki:
1 szklanka kefiru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru trzcinowego
400-500 g mąki pszennej
Kalarepę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w grubą, jednakową kostkę. Liście kalarepy odłożyć. Por pokroić w półtalarki. Olej rozgrzać w garnku. Dodać masło. Pokrojone warzywa smażyć ok. 3 minut. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalać bulionem. Gotować ok. 30 minut do miękkości warzyw. Liście kalarepy oddzielić od łodyg, drobno posiekać i dodać do zupy. Gotować ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmiękną. Zupę doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować i dodać do zupy.
Kefir połączyć w misce z jajkami, solą, cukrem i sodą. wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sito, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20 minut. Ciasto na proziaki przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe placuszki. Chlebki smażyć pod przykryciem ok. 4-5 minut z każdej strony, aż wyrosną i uzyskają ładny, złoty kolor. Proziaki można również piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Proziaki można przekrawać na pół, smarować masłem, oprószyć solą i drobno posiekanym koperkiem lub zjeść bez krojenia.
Komentarze
Prześlij komentarz