Karpatka z musem z jabłek
Wydaje się, że karpatka to tylko blat z ciasta parzonego i krem i nic więcej nie da się zmodyfikować. Otóż my obalamy mity, Nawet karpatkę można ciekawie zmodyfikować. W karpatce czekoladowej modyfikowaliśmy ciasto, dziś kolej na krem. Tradycyjny krem budyniowy, przełożony warstwą musu z jabłek sprawia, że karpatka zyskuje zupełnie nowy ciekawy smak.
Składniki:
Ciasto:
125 g masła
250 ml wody
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek
Krem:
1 litr mleka
300 g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
6 łyżek cukru
Mus z jabłek:
1,4 kg prażonych jabłek w słoiku
1/2 szklanka wody
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder
cynamon
Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić (włożyć na 20 sekund do mikrofali). Jabłka przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta: jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i cynamonem. Wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz