Ciasteczka trójkolorowe
Małe kolorowe wiatraczki, to ciasteczka przy których wykonaniu najmłodsi adepci cukiernictwa mają wiele radości i zabawy. Co prawda kuchnia potem wygląda trochę mniej zabawnie, ale czasem można na to przymknąć oko, gdy pociechy mają tyle radochy.
Składniki:
1 kostka margaryny
500 g mąki
150 g cukru pudru
1 jajko
125 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki czekolady w proszku
W misce wymieszać mikserem miękką margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, jajko i olej. Dwie łyżki mąki zostawić na potem. Resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami, do masy w misce, ciągle mieszając.
Otrzymane (dość luźne) ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać pozostawioną mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej czekoladę. Zagnieść.
Z ciasta zrobić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Składać po sześć kulek (po dwie każdego koloru na przemian) i sklejać w kulkę. Lekko spłaszczyć w dłoniach i okrężnym ruchem nadać ciasteczkom kształt wiatraczków.
Komentarze
Prześlij komentarz