Zupa krem z bobu
Ostatnie lata przyniosły ogromny wzrost zainteresowania bobem w skali światowej. Za to zainteresowanie odpowiada przede wszystkim rosnący w siłę wegetarianizm oraz to, że konsumenci doceniają wartości odżywcze bobu. W szczególności rolę bobu w diecie wegetariańskiej stanowi dostarczenie białka. My nie jesteśmy wegetarianami ale również od czasu do czasu lubimy popróbować coś bez mięsa. Stąd dla Was dzisiaj zupa krem z bobu.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
2 duże ząbki czosnku
ok 330 ml obranego i ugotowanego wcześniej bobu
oliwa
1 l bulionu warzywnego
puszka z mleczkiem kokosowym
pęczek lubczyku
pęczek koperku
łyżeczka kurkumy
łyżeczka curry
łyżeczka czosnku
kostka sera feta
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Smażyć na oleju w garnku. Tak aby się przysmażyły na każdej ze stron. Dodać posiekany czosnek i również go przesmażyć. Zalać wszystko bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać posiekany koperek i lubczyk. Następnie dodać wcześniej ugotowany i obrany bób. Gotować dosłownie parę minut. Zabielić zupę mleczkiem kokosowym. Całość zblendować na gładki krem. Na samym końcu, pokroić w kostkę ser feta i dosypać do zupy oraz dodać przyprawy.
Komentarze
Prześlij komentarz