Pieczony filet z indyka z warzywami


Takie dania to my lubimy, trochę mięsa dużo warzyw a niewiele pracy. Na talerzu kolorowo to i oczy chętnie jedzą, a warzywa możemy dowolnie zmieniać w zależności od tego co mamy w domu, albo tego co kto lubi. Zatem do dzieła - rachu ciachu i obiad gotowy. 


Składniki:

500 g filetu z indyka
1 opakowanie warzyw na patenie
2 nieduże bataty
½ papryczki chili
oliwa
sól
pieprz
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki słodkiej papryki
oregano
masło
natka pietruszki


Indyka pokroić na mniejsze porcje. Rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszych miejscach uzyskując w miarę podobną grubość filetów. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wysmarować łyżką oliwy i odłożyć na ok. 1 - 3 godziny. 
Warzywa rozmrozić, odsączyć. Wymieszać z 1/2 łyżki oliwy, solą, pieprzem i posiekaną papryczką bez pestek.
Bataty obrać i pokroić na małe, podłużne kawałki. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z 1/2 łyżką oliwy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić naczynie z batatami podpiec 15 minut. Dodać rozmrożone warzywa, na wierzchu położyć filety indyka. Na filetach rozłożyć wiórki z masła i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Filety posypać posiekaną natką pietruszki.









Komentarze

Popularne posty