Zupa z pieczonej papryki
Sezon na paprykę w pełni, nam udało się nabyć to smaczne warzywo po okazyjnej cenie dlatego będzie kilka nowych postów. W pierwszej kolejności, aromatyczna zupa z pieczonej papryki. Najtrudniejsze przy wykonaniu tej zupy jest powstrzymanie się od zjedzenia papryki przy obieraniu jej ze skórki. Ten zapach i kolor tak kuszą, że trzeba się mocno pilnować. Jak już to pokonacie to potem już z górki.
Składniki:
1 kg czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka oliwy
2 cebule cukrowe
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 szklanki rosołu z kurczaka
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1/4 szklanki mleka
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
Umyte papryki (cale) ułożyć na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut, często przewracając aż skorka będzie zwęglona na większości powierzchni. Paprykę włożyć do foliowej torby i zostawić zawinięte przez około 10 minut. Paprykę obrać, wypestkować i pokroić na kawałki,
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebule, czosnek i przyprawy, zeszklić do miękkości. Dodać wywar z warzyw, paprykę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż papryka będzie bardzo miękka. Zupę zmiksować, dodać śmietankę, mleko, ocet i pieprz i mocno zagrzać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz