Tort Manastyrsko Izba


W tortach to my się jeszcze nie specjalizujemy... jeszcze. Ale się staramy, doskonalimy. Dzisiaj tort inny, nie standardowy, nie biszkoptowy, ale z cista kruchego, nadziewanego owocami świeżymi. Całość przełożona, a w zasadzie zbudowana z kremu śmietanowego, posypana kakao imitującym pokrycie dachowe. nas ten tort urzekł, a Wy co sądzicie??



Składniki:

Ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)

Krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii
do dekoracji: 50g kakao



Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Wiśnie osączyć z kompotu. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor. Upieczone ruloniki ostudzić. Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie (ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość. Na długiej tacy lub paterze ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno 3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem. Po wierzchu posypać startą czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby ciasto zmiękło.













Komentarze

Popularne posty