Roladki z szynki ze szparagami

Ciekawa przystawka na domowe przyjęcie lub na uroczystą kolację. Pracy w sumie jest niewiele a efekt i ładny i smaczny. Tylko pamiętajcie żeby pilnować galarety bo my trochę przeoczyliśmy i za bardzo nam się stężała. Smaku to nie zmienia trochę zaburza jedynie wygląd. 

Składniki:

5-6 plastrów szynki
1 słoik marynowanych szparagów
150 gram serka chrzanowego
sól
pieprz

Galareta:
0,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać niewielka ilością wody, pozostawić na kilka minut żeby napęczniała. Bulion zagotować, zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, mieszać  do momentu aż żelatyna się rozpuści, odstawić do ostudzenia.
Serek  doprawić  do smaku solą oraz pieprzem, szparagi odsączyć y z zalewy. Każdy plaster szynki smarować serkiem, układać szparaga  i zwijać, układać na półmisku. Pozostały serek z chrzanem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować roladki wyciskając małe rozetki. Tężejącą galaretą zalać roladki na półmisku, wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia.










Komentarze

Popularne posty