Pierogi z czerwoną soczewicą
Pierogowych wariacji ciąg dalszy, tym razem farsz z soczewicy. Niby zwyczajny farsz bo pierogi takie są u nas powszechne, ale raczej gospodynie używają soczewicy zielonej z dodatkiem mięsa lub ziemniaków. My tym razem postawiliśmy na czerwoną soczewicę. Jest delikatniejsza i łagodniejsza w smaku.
Składniki:
Farsz z soczewicy:
200 g czerwonej soczewicy
2 cebule
6 łyżek oleju
1 szklanka wody
po pół łyżeczki soli i pieprzu
Ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka średnich jajek
1 szklanka gorącego mleka
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
Odmierzyć
suchą soczewicę. Wsypać ją do garnka, zalać zimną wodą z kranu. Zamieszać.
Odlać mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzać kilka razy, do momentu w którym
woda będzie przezroczysta. Wlać wodę na 2 cm powyżej ziaren. Od momentu
zagotowania wody pilnować, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka,
ale nie powinna się rozpadać. Po zdjęciu garnka z palnika umieścić go nad
zlewem. Wlać trochę zimnej wody. Całość przelać na sito, ostudzić.
Cebulę
drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do
podsmażonej cebulki dodać ugotowaną soczewicę oraz po pół łyżeczki soli i
pieprzu. Całość zamieszać. Farsz zmielić w maszynce do mięsa na średnich
oczkach.
Do
dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka jajek, łyżeczkę soli oraz dwie łyżki
oleju. Do miski wlać również pełną szklankę gorącego mleka. Wszystkie składniki
zamieszać najpierw łyżką, a potem wyrabiać dłońmi na jednolite ciasto. odstawić
na około 30 minut by odpoczęło. ciasto wałkować dość cienko, wykrawać kółka i
formować pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku i wyjmować po około 4
minutach od wypłynięcia. Podawać z masłem lub podsmażoną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz