Cukinia faszerowana kaszą kuskus
Okres letni sprzyja jedzeniu warzyw i ich nadziewaniu czy faszerowaniu różnymi składnikami. My jesteśmy zwolennikami nadziewania warzyw różnymi kaszami, co widać po naszych postach. Przyszedł więc czas na kolejną kaszę tym razem kuskus. Przyrządza się ją znacznie szybciej niż inne kasze dlatego to danie można zrobić nawet w gorące dni. Tylko chwila pieczenia i gotowe.
Składniki:
2 cukinie
1 cebula
1/2 papryki
150 g kaszy kuskus
6-7 suszonych pomidorów
kilka listków bazylii
100 g mozarelli
100 g sera żółtego
sól
pieprz
1 kostka rosołowa
Cukinie pokroić wzdłuż na dwie połówki, wykroić, które pokroić w drobną kostkę. Delikatnie posolić cukinie.
Kuskus zalać wrzątkiem rozmieszanym z kostką rosołową, poczekać ok. 5 minut. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić razem na odrobinie oleju, pod koniec dodać pokrojone środki z cukinii. Gdy kuskus będzie gotowy, dodać do niego warzywa z patelni oraz pokrojone w kosteczkę suszone pomidory oraz drobno pokrojoną mozzarellę i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Napełnić farszem cukinię i posypać startym żółtym serem. Tak przygotowane cukinie wstawić do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika i piec ok. 20-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz