Ciasto zwycięzcy (ciasto Kubuś)

To pyszne ciasto, niby wszystkim znane ale....przygotował nasz Zbyszek na egzamin czeladniczy. I co się okazało, że był to strzał w dziesiątkę. Delikatne, aksamitne niebo w gębie najbardziej smakowało komisji egzaminacyjnej. Poczęstowalibyśmy Was ale niestety już nic nie zostało, dlatego musicie je przygotować sobie sami;).

Składniki:

150 g mąki pszennej
50 g margaryny
200 g cukry
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz: 
150 ml herbaty
25 ml soku z cytryny
2 łyżeczki cukru 

Masa owocowa
250 g masła
900 ml soku typu Kubuś
3 budynie śmietankowe
50 g cukru

Masa śmietanowa
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru


Margarynę roztopić roztop w rondelku. Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem.
Następnie dodaj roztopioną margarynę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy i piec około 25 minut w 180° C. Wystudzić.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem i herbatą. Otrzymanym ponczem nasączyć wystudzone ciasto w formie.
Trzy szklanki soku zagotować, resztę wymieszać z budyniem i cukrem. Do gotującego soku wlać rozpuszczony w soku budyń i gotować ciągle mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło ubić na puch. Ciągle ubijając dodawać po łyżce wystudzoną i zmiksowaną masę kubusiową.
Mascarpone wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ubić mikserem na sztywny, puszysty krem.
Na ciasto w formie wyłożyć najpierw masę owocową, a następnie masę śmietanową. Wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. Przed podaniem można posypać startą na tarce czekoladą.










Komentarze

Popularne posty