Twarogowe ciasto z jagodami
Wilgotne ciasto z jagodami o pysznym smaku i pięknym aromacie. Chcecie to zabierajcie się szybko do pracy, a tej tutaj niewiele,wszystkie składniki zmiksować, dodać jagody, albo inne owoce w całości te mniejsze lub pokrojone te większe i pyszny deser gotowy.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
120 g miękkiego masła
100 g twarogu z kostki lub wiaderka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki umytych jagód + 2 łyżki mąki ( mogą być inne jagodowe owoce, np. porzeczki, jeżyny, maliny )
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sól. Masło, ser i cukier krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodawać jajko i 2 łyżki mąki, po każdym dodaniu krótko wymieszać. Dodać mleko i pozostałą mąkę i krótko wymieszać, mikserem na małych obrotach. Jagody oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25 x 11 cm. Piec w temperaturze 180⁰C przez około 45 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz